Sähköpyörän osto-opas

Sähköpyörät on tullut jäädäkseen ja sellaisia omistaneena, ei ole vaikea ymmärtää miksi. Sähköpyörä on matalan kynnyksen liikuntamuoto, jolla voi sekä kohottaa kuntoa, että liikkua miellyttävästi. Erityisesti ylämäet ja vastatuuli paljastavat sähköpyörän nerokkuuden. Sähköpyöriä on kuitenkin monenlaisia ja hankinnan voi toteuttaa eri tavoilla, joten sukelletaan aiheeseen vähän syvemmälle. 

Minkälainen sähkömoottori on paras valinta?

Sähköpyörät voi jakaa kymmeniin eri ryhmiin, mutta yksinkertaistetaan aihetta alkuun jakamalla ne kahteen ryhmään; napamoottorisiin ja keskimoottorisiin. Napamoottori sijaitsee nimensä mukaisesti pyörän vanteen etu- tai takanavassa. Toteutus on edullisin ja yksinkertaisin jota käytetään etenkin kevytsähköpyörissä ja kiinalaisissa sähköpyörissä. Tämän toteutuksen etuna on se, että sähköllä tuotettu energia ei rasita voimansiirtoa, vaan välittyy navasta suoraan renkaan kautta tienpintaan. Etunapamoottori on toteutukseltaan yksinkertaisempi, koska se ei vaadi vaihteiston huomioimista, mutta vetävä eturengas on turvallisuusriski etenkin liukkaalla. Napamoottorin miinuspuolena voi pitää sitä, että niitä ei juurikaan ole asennettu parempiin polkupyöriin, koska toteutus ei sovellu niin hyvin vaativampaan käyttöön. Ensinnäkin painojakauma kärsii ja luonnollisen ajotuntuman tarjoavaa polkuvoiman vääntöanturia ei ole tarjolla napamoottoreille kuin joillain kiinalaisilla valmistajilla rajallisesti. Mopon korvikkeeksi tämä ratkaisu sopii erinomaisesti. 


Keskimoottoreissa moottori lisää omaa polkuvoimaa prosentuaalisesti vääntöanturin avulla ja välittää kaiken tehon voimansiirron kautta takarenkaalle. Tämä ei siis poikkea normaalista polkupyörästä perusajatukseltaan muuten kuin pyöräilijä saa halutessaan triathlonistin jalat sähkömoottorin avulla. Toki akku ja moottori lisää pyörän painoa merkittävästi, mutta paino on sijoitettu keskelle ja mahdollisimman alas, jolla sen haitta on pyritty minimoimaan. Länsimaiset sahköpyörät on toteutettu muutamia poikkeuksia lukuunottamatta tällä tavalla. Ylivoimaisesti valmistajien suosituimmat moottorit ovat Shimano, Bosch ja Yamaha ja lisäksi kiinalainen Bafang.

Minkälainen pyörä sopii itselle?

Sähköpyörät on jaettu samalla tavalla kuin normaalit polkupyörät omiin kategorioihin, joista yleisimmät ovat kaupunkipyörä (ns. mummopyörä), trekking-pyörä ja hybrid-pyörä, täysjousitettu- tai käykkäperäinen maastopyörä. Mikäli pyöräily tapahtuu pelkästään hyväpintaisilla tiellä ja pyöräilymatkat ovat kohtuullisia, niin kaupunkipyörä on riittävä ja sen 90 asteen ajoasento tarjoaa mukavaa liikkumista paikastatoiseen. Jos haluat ajaa pitempiä matkoja ja matkalla on jyrkemiäkin nousuja ja epätasaisempaa tienpohjaa, Trekking-pyörä on parempi vaihtoehto sen etujousituksen ja 65 asteen ajoasennon takia. Sitten kun tiedät poikkeavasi metsäpoluille ja haluat kiertää patikkapolkuja sähköpyörällä, tarvitset maastopyörän. Maastopyörässä on matala 45 asteen ajoasento, jolla selvität jyrkät nousut metsäpoluilla ja komponentit on suunniteltu kestämään rymistelyä juurakoissa ja kivikoissa. Täysjousitettu runko mahdollistaa lisäksi vauhdikkaiden alamäkien laskua metsäreitillä, koska renkaiden pito säilyy paremmin vauhdin ja epätasaisen polun rummutuksesta huolimatta, toisin kuin jäykkäperäisellä maastopyörällä. Gravel- ja läskipyörät on myös suosittuja, mutta niillä on aika kapea käyttötarkoitus. Gravel kasvattaa suosiota työmatkapyöräilyssä ja läskipyörä eli fatbike on säilyttänyt suosionsa Suomessa etenkin sen lumessa ja pitkospuilla ajo-ominaisuuksiensa vuoksi. 

Hankintatapa vaikuttaa pyörän valintaan

Viime vuosina suosituin länsimaisten sähköpyörien hankintatapa kivijalkaliikkeistä on ollut työsuhdepyöräetu. Siinä pyörän hinta kuitataan vähitellen palkasta, jolloin selviää hiukan pienemmällä ansiotuloveroprosentilla ja loppusumma jää halvemmaksi, vaikka työsuhdepyörä-leasing palvelua välittävä yritys ottaa palkkioita välistä. Tätä mahdollisuutta ei ole kun pyörän ostaa ulkomailta verkkokaupasta. Jos puolestaan maksat pyörän itse ilman leasing-sopimusta tai lainaa, niin koko sähköpyörien laaja kirjo on tarjolla, jos vain painetta riittää pankkitilillä. Kiinalaisia pyöriä voi hankkia esim. Buybestgear verkkokaupasta myös klarna-osamaksulla, mutta jos verrataan sitä esim. Onnipyörän korottamaan rahoitukseen, niin kulut klarnan kautta on korkeammat. Onnipyörä on lisäksi kivijalkakauppaketju, josta ostaessasi pääset koeajamaan ja valitsemaan pyörän laatumerkkien joukosta.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lumityöt mönkijällä

Miten CFMoto mönkijät uudistuvat vuonna 2024?

Hallin ja tallin lämmitykseen sähkö-, puu- vai diesel-lämmitin?